Tips voor foto’s met een onscherpe, dromerige achtergrond

Romantische foto’s met een wazige, dromerige achtergrond zijn echt 100% mijn ding. Ik vind het prachtig om mijn koppels uit de achtergrond te laten springen door een wazige achtergrond te creëren. Als jij een beginnende fotograaf bent en je wilt dit effect heel graag alleen het lukt je steeds niet helemaal lees dan snel deze 3 tips door en vergeet niet om onderaan deze blog het gratis ebook te downloaden met nog MEER tips om wazige achtergronden te creëren!

Tip #1

Fotografeer met een open diafragma

Dit is eigenlijk een van de simpelste tips die ik je kan geven. Door te fotograferen met een open diafragma zal je namelijk een wazige achtergrond kunnen gaan creëren. En met een open diafragma fotograferen houd in dat je de diafragma waarde (het getal) heel laag instelt. Fotografeer je met lage waardes zoals 1.4, 1.8, 2.0, 2.2, dan zal je al direct verschil zien in je achtergronden. Sommige lenzen kunnen echter niet zo laag. Sommige lenzen kunnen tot max 3.5 of 5.6. Als dit bij jou het geval is stel dan het laagst mogelijke getal in en probeer dan ook goed gebruik te maken van de volgende tips. Fotografeer jij normaal gesproken nooit met zo’n lage diafragma waarde, begin dan rustig op bijvoorbeeld 2.8.

Tip #2

Onderwerp van achtergrond af

De tweede tip is heel makkelijk om uit te voeren, het enige wat je namelijk hoeft te doen is je onderwerp van de achtergrond af te halen. Zet je onderwerp dus nooit direct voor iets neer maar creëer diepte door je onderwerp een paar meter van de achtergrond af te halen. Doordat er dan ruimte tussen je onderwerp en de achtergrond zit zal je zien dat je hierdoor een wazigere achtergrond krijgt.

Tip #3

Langere brandpuntsafstand

Door gebruik te maken van een lens met een langere brandpuntsafstand krijg je meer compressie, dus een wazigere achtergrond. Zelf gebruik ik dus heel graag mijn 85mm lens omdat ik hiermee een nog dromeriger beeld kan creëren dan met bijvoorbeeld de 50mm of de 35mm lens. Als je gebruik maakt van een zoomlens dan kun je heel goed inzoomen om een wazige achtergrond te creëeren. Met een 50mm lens kan je ook heel goed wazige achtergronden creëeren, vooral omdat je hierop een laag diafragma getal kunt instellen. Maar als jij bijvoorbeeld beschikt over een zoomlens en je kunt je diafragma waarde niet heel laag instellen, dan kan je wel gaan inzoomen voor een onscherpere achtergrond.

Wil je graag nog meer tips lezen over het creëeren van een wazige achtergrond download dan mijn gratis eBook waarin ik je vertel hoe je in 6 stappen onscherpe achtergronden krijgt: GRATIS EBOOK

Nog meer leren? Bekijk HIER meer online educatie van mij!

Wil je deze tips later nog eens teruglezen, bewaar deze blog dan op Pinterest:

Copyright © 2023 Jessica Jongman

Privacyverklaring | Algemene voorwaarden